diumenge, 20 de gener del 2013

Els Contes a l'Educació Infantil

Els contes van més enllà del món imaginari, permetent als infants experimentar emocions i sensacions a través de personatges fantàstics, amb els que moltes vegades s’hi veuen reflectits. És per això que  trobo una bona opció fer girar el treball del coneixement del medi social a Educació Infantil, i també en d'altres disciplines,  entorn als contes pot ser una bona manera d'enfocar-ho. Els contes ens permet crear dinàmiques enriquidores a la vegada que permet a l’infant experimentar emocions o superar vivències que veu reflectides en el personatge d'un conte d'una manera distanciada. Aquesta separació entre la pròpia vivència del sentiment i la que viu el personatge obra davant nostre moltes possibilitats, ens ajuda a que els infants expressin i manifestin com es senten o s'han sentit, a que treguin tota la seva frustració i transformin experiències negatives en positives. 
La poesia, a l'igual que els contes, ens permet treballar aquest aspecte, però d'una altra manera. La poesia trasllada als infants a un altre món gracies a la melodia, el ritme i la rima. la seva musicalitat única és sempre ben rebuda pels atents oïdes dels infants.
 
 Ambdós gèneres, a més, permeten treballar valors a la vegada que fomenten en els infants l'aparició de nous interrogants. Aporten nous punts de vista, noves sensacions, paraules desconegudes i ens remeten a temps i espais diferents al propi. També en ells els infants poden trobar respostes a alguns dels interrogants que es plantegen i augmentar el nivell de comprensió del medi i el món on viuen.Considero  important que, a partir de relats, històries i/o poemes, s'acosti als infants al temps, a l'espai i als valors ètics necessaris per a conviure en societat;  que es parteixi de la pròpia experiència i vivències per anar construint i elaborant concepte que, de vegades,poden resultar molt abstractes. 

Des que era petita els contes i la poesia m'han fascinat, han estat grans companyes de joc i d'aprenentatges, han estat enlluernadores, properes, divertides i interessants. M'han ajudat a viatjar a altres mons i veure altres realitats, tot comparant-la amb la pròpia. Però els poemes i els contes no només són finestres obertes  a altres mons, són la clau per arribar al més profund de nosaltres i entendre'ns millor. Algú una vegada em va dir que la distància més curta entre tu i tu mateix és un llibre.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.