dilluns, 14 de gener del 2013

Un Jardí a l'Escola

En aquesta entrada voldria compartir un recurs que he trobat per la xarxa, el qual considero de gran interès pel meu futur com a docent del Coneixement del Medi Social i Natural. Aquest recurs és la pàgina web El Safareig.




En aquesta pàgina web un matrimoni ha creat un espai d'intercanvi d'experiències entre docents basat en la importància de canviar els patis de les escoles per jardins. En aquesta mateixa pàgina expliquen maneres per transformar l'espai, aporten idees per fer activitats amb material natural, fan reunions i xerrades per tot aquell que estigui interessat en el tema, expliquen experiències de patis-jardí en altres llocs del món,etc . Al veure aquesta pàgina i aprofundir en el que allà deien em vaig adonar de la importància que jau en el fet de tenir un jardí a l'escola i la intrínseca relació que tenia amb l'assignatura del Coneixement del Medi Social i Natural. En un primer moment em va semblar que aquest projecte de transformació es referia únicament a l'àmbit de Coneixement del Medi Natural però, a mida que van anar avançant les classes, em vaig adonar que no era així, tenia un vincle important amb ambdues. El fet de canviar un pati per un jardí suposa pels infants una transformació del seu medi escolar i els acosta a la realitat del món en que viuen. A més aquesta transformació també comporta una major diversitat de materials naturals que promouen en els infants l'aparició d'un major nombre de preguntes; pe exemple: "D'on vénen les carabasses?" "Qui les cultiva?" "Per què hi ha carbasses de diferents colors i formes?" "En quines celebracions hi ha carbasses i per què?" "Com podem transformar una carabassa en un instrument musical?". Aquestes preguntes són relatives tant al coneixement del medi natural com del medi social, totes elles pretenen donar resposta als fenòmens i comprendre el món en que vivim, totes elles ens acosten a entendre els processos que segueixen les coses, ens educa en valors, ens ajuda a entendre quines funcions socials i/o culturals tenen les coses i per què. El propi fet de transformar un pati en un jardí ja diu molt dels docents d'aquella escola i dels valors en que volen educar; sostenibilitat, respecte, cura...

Així doncs espero algun dia poder convertir-me en una docent així, una docent que ajudi als infants a comprendre el món on viuen, que promogui l'aparició d'interrogants i els doni eines per trobar les respostes.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.